Mijmeren over het Oostvoornse Mildenburgbos

| Saskia Meesters

Een laatste ode aan de herfst voor ik de winterstilte verwelkom. In alle seizoenen kun je heerlijk wandelen in landgoed Mildenburgbos in Oostvoorne. Zeker nu de herfststormen nog nauwelijks begonnen zijn is het echt genieten in het kleurrijke bos.

Landgoed
Er is zoveel te zien dat mijn fantasie op hol slaat als ik aan het voormalige Huize Mildenburg denk. Wat zou ik graag dit statige imposante huis uit de 18e eeuw nog in het echt willen zien, maar helaas is het in het jaar 1947 afgebroken. In het park van deze voormalige buitenplaats lag een mooie baroktuin en een doolhof. Dit doolhof was een kopie van het labyrinth van Versailles. Ook de vijftig meter lange oude leimuur, die de toenmalige moestuin beschermde tegen de zilte en kille zeewind en die de oude fruitbomen steun gaf spreekt tot mijn verbeelding. Hier lopen nog regelmatig reeën die lekker aan het snoepen zijn van het fruit. Schuin tegenover de muur ligt het voedselbos waar ook nog een aantal oude soorten fruitbomen in staan. Na het lopen langs de leimuur kom je langs de oude muziektent waar elk jaar nog openluchtconcerten gegeven worden met het gezang van allerlei vogels op de achtergrond. En waaronder je ook goed kunt schuilen als het hard regent. Lopend door de mooie lange Hoofdlaan, zie je zo de rijtuigen weer aankomen die naar het landhuis reden.

Reigersnest
Gelukkig staat Landgoed het Reigersnest, in de bouwstijl van de Amsterdamse School, met de parkachtige tuin en de mooie vijver er nog wel. Fantastisch dat je nog steeds langs de prachtige bomen en struiken kunt wandelen en de restanten van de oude vuurtoren uit 1459 kunt bekijken. Ook is er een plek in de duinen waar vroeger de theekoepel heeft gestaan met uitzicht op zee, nu is dat het groene strand. En er zijn natuurlijk een aantal Duitse bunkers die deel uitmaakten van de Duitse verdediging (Atlantikwall) tegen de geallieerden. En vergeet de talloze dieren niet die het bos bevolken, de reeën, de vleermuizen, de eekhoorns en allerlei vogels zoals de bonte en de groene specht, de boomklever en nog veel meer soorten vogels die de lekkere beukennootjes verorberen.

Foto: Nicole van der Kuil

Stinzentuin
In de bijzondere stinzentuin kun je in de bloeitijd genieten van de bloemenpracht van ongeveer vijftig soorten planten. Maar ook in de andere jaargetijden is het fijn om er doorheen te lopen. Zeker in dit seizoen kom je overal paddenstoelen tegen en natuurlijk ontbreekt de rood met witte stippen (vliegenzwam) van het liedje van “kabouter Spillebeen” ook niet. Ga dan nog eens ontspannen op het bankje bij de bosvijver zitten, en bedenk wat er allemaal al eeuwenlang in dit bos is gebeurd. Kijk naar de bijzondere eiken en beuken en geniet nog even van de rust en de stilte en de mooie herinneringen voordat je weer het hectische leven instapt.

Een leuke wandeling die gemaakt kan worden is de Wielewaalroute van 2 km.

Foto: Mees Harteveld