Lente tips

Het mooie weer komt er aan, de zon gaat schijnen. De bladeren komen aan de bomen en de kleurrijke bloemen komen weer langzaam tevoorschijn. Fietsend langs het water zie je de bootjes uit de stalling gehaald- en te water gelaten worden. Wandelend door de duinen zie je de vogels druk bezig om hun nestjes te bouwen. Het is een heerlijk seizoen waarvoor wij graag meer tips geven om de leukste plekken te ontdekken.

Jong grut, bloemetjes en bijtjes 
In alle jaargetijden is er op Voorne-Putten mooie natuur te vinden. In het voorjaar kun je genieten van de vogelmigratie. De eerste grutto’s komen eind februari, begin maart aan. En dan begint het seizoen. De veldleeuweriken hoor je eind februari zingen en dan weet je dat het voorjaar er echt aan komt. Je hoort ze vooral in de Beninger Slikken en in polder Biert, maar soms ook in de duinranden van Voorne en de Strypse Wetering, want dat is voor vogels een mooi gebied met veel voedsel en om te broeden. 

Wanneer je van bloemen houdt is het voorjaar in de Voornse Duinen prachtig. Er staan veel bijzondere planten zoals de Moerasgamander, die alleen op Voorne-Putten voorkomt. Wanneer je je verdiept in de natuur dan is het samenspel tussen plant en dier ook mooi om te zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de wilde bijen bij het voormalige vliegveld in Oostvoorne. Ze vliegen maar korte afstanden dus is het belangrijk dat voedsel, nestgelegenheid en een plek om zich te verstoppen vlakbij elkaar liggen. De wilde bijen vinden hun voedsel op de wilgenkatjes en orchideeën die daar staan, tegelijkertijd vinden ze vlakbij ook kaal zand om een nestje te maken. Op het voormalig landgoed Mildenburg in Oostvoorne vind je een stinzentuin, deze stinzenplanten hebben vooral in het voorjaar prachtige kleurrijke bloemen. Stap je graag op de fiets dan kun je in de lente genieten van de vele bloesembomen en lammetjes in de polders. In Oudenhoorn staan ook ieder jaar weer de tulpenvelden in bloei.

Voorjaars tips

  • Dauwtrappen in het Voornes Duin
  • Orchideeënexcursie vanaf de Tenellaplas
  • Lepelaars spotten bij het Quackjeswater
  • Jonge geitjes en lammetjes aaien op de kinderboerderij 
  • Fiets langs de boerderijen voor de lekkerste streekproducten
  • Op fossielenexpeditie met een gids op het Maasvlaktestrand. Bij het opspuiten van nieuw land, met zand gewonnen diep van de Noordzeebodem, zijn resten van oeroud leven op het Maasvlaktestrand terechtgekomen.