Kiters op Voorne-Putten

| Martine Oudshoorn

Kiters op Voorne-Putten, we kijken er graag naar, bewonderen hun kunsten en genieten dan een beetje met hen mee. We zijn benieuwd waarom ze zo graag naar onze stranden komen en wat de mooiste plekken zijn om te kiten. Hiervoor hebben we afgesproken met Linda Sjoukes en Willi Meirs op camping Ketjil waar sinds het jaar 1999 ook een kiteschool is gevestigd. 

Beiden zijn werkzaam op de camping, Linda zelfs fulltime want ze zal in de toekomst de camping van haar ouders overnemen. Willi is de vriend van Linda en is drie jaar geleden als instructeur op de kiteschool komen werken met de intentie één seizoen te blijven en hierna te gaan reizen. Maar van het reizen is na zijn ontmoeting met Linda niets meer gekomen. Linda heeft ondertussen ook haar diploma als instructrice gehaald en beiden geven ze nu les, maar ook in hun vrije tijd gaan ze regelmatig kiten. 


 

Beginners spot 
Het dichtbij gelegen strand van Oostvoorne is een prachtige plek voor de beginnende kitesurfer. ‘Dit strand is echt een beginnersspot,’ vertelt Linda. ‘Een ideale spot voor de beginnende kiter, omdat het in een baai ligt en het water ondiep is, waardoor je maar weinig golfslag en geen stroming hebt. Natuurlijk is het wel een stukje lopen vanaf de grote parkeerplaats, maar je blijft natuurlijk wel een paar uur op het strand zeker als het een kitesurfles betreft.’ En zoals Willi aanvult: ‘ Je hebt gelijk je spieren opgewarmd. Na afloop kun je douchen en jezelf omkleden in de speciaal hiervoor gemaakte ruimtes bij Restaurant aan Zee.

Een voordeel is ook dat alleen kitescholen met een licentie hier mogen komen zodat het aantal kiters beperkt blijft’. Willi wil graag nog even benadrukken dat deze locatie ook een natuurgebied is. Dit wordt aangegeven op een informatiebord bij de parkeerplaats en is te zien aan de palen. Rechts is natuurgebied en links is voor de kitesurfers. Door onwetendheid of ongelukkigerwijs gaat dit weleens mis en komen kiters in het natuurgebied terecht. Beiden geven dan ook aan dat kitesurfen geen sport is die je zomaar zonder eerst les te hebben gehad kunt beoefenen. Het is een extreme sport die niet alleen gevaarlijk kan zijn voor de sporter zelf, maar ook voor de andere strandgangers. Het strand van Oostvoorne is een geliefde en bekende spot voor de beginnende kitesurfers en deze komen uit heel Nederland, België, Duitsland en zelfs Frankrijk hier naar toe.  


Een strandje verder…. 
‘Heb je het kiten al wat meer onder de knie? Dan kun je naar het Slufterstrand gaan aan de Maasvlakte. Dit is ook zo’n mooi gebied waar natuur en kiten goed naast elkaar gaan. De stroming en golfslag is ook hier niet zo groot door de ligging en zandbanken. Achter het Slufterstrand ligt het pand van de reddingsbrigade en volgen de strandopgangen voor de badgasten. Daar is kitesurfen niet toegestaan, maar na deze afslagen is ook een gedeelte speciaal voor de watersporters en vissers. Op dit achterste gedeelte van het Maasvlaktestrand is wel meer golfslag en is het echt voor de geoefende kiter. Maar ook op het sportstrand van Rockanje kun je goed kiten. Vooral als er veel aflandige wind is, dan is Rockanje een goeie spot. En Rockanje is tegenwoordig ook geliefd bij een nieuwe tak van sport, het zo geheten hydrofoilen.’  


Midden in de natuur 
‘Wat de kitespots op de stranden op Voorne-Putten uniek maken is het gevoel midden in de natuur te zijn. Zo komen er geregeld nieuwsgierige zeehonden van hun zandbak af om een kijkje nemen. Bruinvissen kom je ook weleens tegen. Deze locaties zijn dan ook niet alleen bij watersporters geliefd, maar ook bij natuurliefhebbers en vogelspotters.’ 

Naast kiten, gaan beiden ook graag golfsurfen, suppen, catamaran zeilen en zijn ze heel enthousiast over het mountainbike parcours rondom het Oostvoornse Meer. Kortom dit enthousiaste sportieve stel natuurliefhebbers voelt zich helemaal thuis op Voorne-Putten!