Kies je favoriete stek

Vissen op Voorne-Putten

Voorne-Putten staat bekend als één van de meest visrijke gebieden in Nederland en is al eeuwenlang een waar eldorado voor de visser.

Zalmvisserijen

Zalmvisserij was op de rivieren rond Voorne-Putten eeuwenlang een belangrijk middel van bestaan. Tijdens hun paaitrek zwommen zalmen via de grote rivieren stroomopwaarts naar de ondiep gelegen paaigronden. Daarbij passeerden ze ook in grote getalen de kust van Voorne, het Haringvliet, het Spui en de Oude Maas. Daar aasde de zalm op kleine spiering en garnaaltjes en dat vormde voor vissers het moment om toe te slaan. Met zalmsteken – een uitgekiend stelsel van gevlochten hekwerken met netten – dwongen ze de zalmen onherroepelijk in hun fuiken.

Rijke opbrengsten
Dagelijks werden de fuiken gecontroleerd en geleegd. De vangst varieerde sterk. Ook het gemiddelde gewicht schommelde behoorlijk. Alle gevangen vis ging in de beun. Een deel van het ruim waar voortdurend vers water doorheen stroomde. De vangst moest naar de afslag in het Zalmhuis bij het Kralingse Veer worden gebracht. Ook daar was de winst aan wisselvalligheid onderhevig. De ene keer leverde de vis twee gulden, de andere keer negen gulden per pond op.

Einde negentiende eeuw
Tegen het einde van de negentiende eeuw luidde de industrialisatie het einde van de zalmvisserij in. Jaarlijks namen de vangsten af, waardoor het bedrijf niet langer rendabel was. Stuk voor stuk gooiden de zalmvisserijen er het bijltje er bij neer, waardoor een eeuwenlang bloeiende bedrijfstak in enkele decennia totaal uitstierf. Wil je zelf eens als zalmvisser aan de slag? Ga dan eens kijken bij de Zalmforel in Geervliet en beproef je geluk door een hengeltje uit te gooien.

 

“Langs de Oude Maas werd ook met netten gevist, die met paarden aan land werden getrokken”

 

Visserijmuseum

Wil je meer weten over de visserij op Voorne-Putten? Op de tweede en derde verdieping van het nettenpakhuis Zwartewaal, een rijksmonument uit de tweede helft van de 18de eeuw, vind je het Visserijmuseum.

Zelf een hengel uitwerpen?

Om op het eiland Voorne-Putten te mogen vissen is een visvergunning nodig. Voor meer informatie over de visgebieden en de visvergunningen:

www.hsvhetvoornsekanaal.nl

www.hvdewatergeus.nl

www.zeenaald.nl

www.sportvisserijnederland.nl/vispas

www.snoekbaarsbootverhuur.nl/nl/poortvanzeeland