In gesprek met Lifeguard Willem Verhoef

| Evelyne Gorter

De Reddingsbrigade Rockanje is de vereniging die (verdrinkings)ongevallen op en rond het Voornes Noordzeestrand voorkomt en bestrijdt. Met een team van ruim zestig goed opgeleide Lifeguards staan zij 24 uur per dag, 7 dagen in de week, bij weer en wind klaar om zowel op het land als op het water in actie te komen. 

In gesprek met vrijwilliger Willem Verhoef.
We treffen de uit Oostvoorne afkomstige Willem, masterstudent Complex Systems Engineering and Management aan de TU delft, bij de reddingspost op het strand van de 1e slag van Rockanje. Willem begint gepassioneerd over de Reddingsbrigade te vertellen.

‘Onze taak bestaat uit een deel toezichthouden en een deel hulpverlening. We houden toezicht tijdens het hoogseizoen op het drukbezochte badstrand van Rockanje en daarnaast verlenen we voor heel de Noordzeekust van Voorne hulp. En dat doen we het hele jaar rond. We rukken uit na een melding bij onze reddingspost, via de kustwacht of krijgen een 112 melding.

Via vrienden ben ik bij de Reddingsbrigade terechtgekomen. De club bestaat uit een gezellige groep vrijwilligers. Uiteindelijk word je door wat je allemaal met elkaar meemaakt echte vrienden. Je besteed veel tijd met elkaar tijdens je diensten. Tijdens een dag als Lifeguard ben je de hele dag bezig. We houden actief toezicht en willen voorkomen dat mensen in de problemen komen. Dat is onze hoofdtaak. En daarnaast helpen we mensen als ze in problemen zijn. Maar onze taak is om te proberen dat te voorkomen, voordat het plaats kan vinden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat op een dag dat er aflandige wind is wij lopend, met de auto op het strand of met de boot op het water patrouilleren om mensen met een luchtbedje aan te spreken en op de gevaren van het gebruik van een luchtbedje te wijzen.’

EHBO
‘Naast toezicht houden geven wij ook eerste hulp bij (kleine)ongelukken en helpen we bij het zoeken naar kinderen die vermist raken of helpen wij kinderen die hun ouders niet meer kunnen vinden. Ouders zou ik dan ook adviseren om een kind een 06-polsbandje om te doen. Die zijn altijd bij ons op de reddingspost beschikbaar en mogen mensen gratis ophalen. We hebben er genoeg!’

Vlaggen
‘Strandgasten mogen altijd naar de omstandigheden van die dag vragen. De juiste omstandigheden worden ook altijd met de vlaggen op onze reddingspost aangegeven. Als er geen vlag hangt zijn er geen bijzonderheden die dag, dan hangt alleen onze reddingsbrigade vlag er. Wanneer er een gele vlag hangt is het gevaarlijk om te zwemmen en wanneer er een rode vlag hangt is het zeer gevaarlijk zwemwater en is het verboden te gaan zwemmen. Veel mensen denken er niet aan om naar de vlaggen te kijken, terwijl het eigenlijk het eerste zou moeten zijn wat je doet als je het strand op komt. Daarnaast kunnen mensen ook altijd van tevoren op onze website kijken, daar vind je een webcam en actuele weersinformatie. Op die manier kunnen mensen zich voorbereiden op hun strandbezoek. Stel je komt uit Rotterdam, het kan hier zomaar ander weer zijn dan midden in de stad. Nu valt het op zich wel mee hier in Rockanje qua gevaren, het is een redelijk rustig strand met ondiep water, maar het kan hier van tijd tot tijd wel hard stromen. En soms verwacht je dat dan juist niet.’

Conditietraining
‘Heel de winter zwemmen we bij de Meander in Oostvoorne om onze conditie op peil te houden en te trainen. Als het weer het toelaat trainen we buiten. Vanuit de Reddingsbrigade Nederland volgen we allemaal de training Lifeguard, dat door hen is opgezet en internationaal erkent is als Lifeguarddiploma. En daar voorafgaande halen wij allemaal ons EHBO diploma. Na één of twee jaar Lifeguard geweest te zijn kun je ervaring op doen op de boot en als schipper. Het is een inspanning om je papieren te halen, maar het is een leuke groep mensen om mee om te gaan en een hechte groep. We hebben het gewoon leuk met elkaar! En we zitten op een prachtige plek, op een heerlijk strand en hebben een mooie reddingspost met goede spullen. Een auto, boot en een waterscooter om te gebruiken, dat is prachtig natuurlijk. Het is allemaal met een serieus doel, maar tegelijkertijd is het ook echt een unieke hobby. Bijna altijd kunnen we een verschil maken.’

Alarmploeg
Bij reddingsituaties maken de vrijwilligers van de reddingsbrigade vaak heftige situaties mee. We vragen hoe Willem en zijn collega's met deze situaties omgaan.  

‘Na een incident hebben we altijd een debriefing. Dan bespreken we met iedereen die erbij betrokken was het voorval door. En afhankelijk van hoe heftig het is geweest en wie erbij betrokken zijn geweest, ervaren of minder ervaren Lifeguards, worden we goed in de gaten gehouden door de postcommandant. Deze kijkt of het met iedereen goed gaat. En er is altijd professionele hulp voor ons beschikbaar.

De meeste reddingen worden door de alarmploeg gedaan, dat is de groep meest ervaren Lifeguards die ook buiten de openingstijden van de reddingspost beschikbaar is om te hulp te schieten bij 112 meldingen.’ Willem zet zich ook voor deze alarmploeg in.

‘Bij extreem weer, wanneer wij denken; als we nu het water op moeten wordt het wel uitdagend, gaan niet zo ervaren watersporters vaak toch het water op. Dan denk ik wel eens; doe maar niet. Soms weten ze niet wat de omstandigheden zijn of soms zijn ze gewoon nog nooit in de problemen geraakt. Maar het is toch echt geen spelletje. Met de alarmploeg hebben we in 2021 ruim 55 keer levensreddende hulp verleend. Dat waren voornamelijk watersporters die anders niet zelfstandig uit het water hadden komen of dat dit zo lang zou duren dat ze onderkoelt zouden zijn of medische hulp nodig hadden. Dat gebeurt altijd in bepaalde weken, dat het zo druk is. Wanneer het hard waait natuurlijk. In de herfst, als het strand leeg is, wordt het juist druk voor ons. De alarmploeg werkt in Rockanje, maar ook op het autostrand in Oostvoorne en bij de Slufter op de Maasvlakte, eigenlijk van de dam tot aan het Slufterstrand en verder helpen we natuurlijk als het nodig is buiten dit gebied.

We hebben collega's op het Quackstrand in Hellevoetsluis, dat is een andere vereniging, maar daar zijn ook strandwachten actief. Indien nodig helpen we elkaar, zolang je je eigen gebied kunt bewaken, want dat staat voorop. En op de Maasvlakte, bij de Zandwacht, zit ook een reddingspost die in het hoogseizoen bemenst is.’

Reddingsbrigade of KNRM
De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij werkt al bijna twee eeuwen vanaf het water en de Reddingsbrigade werkt vanaf het strand tot één kilometer in zee. De reddingsbrigade geeft vaak hulp aan recreanten en de KNRM geeft hulp aan beroepsvaart en pleziervaartuigen op zee.  

‘Bij grote zoekacties helpen we elkaar natuurlijk!’  

Tips van Willem: 

  1. De zee is geen zwembad. Luchtbedden bij aflandige wind is uit den boze!
  2. Lees de borden en regels hoe alles werkt.
  3. Kijk naar de vlaggen, om te bepalen met welke omstandigheden je te maken hebt.
  4. Weet waar je reddingspost is en of deze om dat moment open is.
  5. Geniet van het water, maar doe dat verantwoord.

Ik vind de hoek bij de bunkers op het strand tussen Oostvoorne en Rockanje altijd een heel mooi punt. Het kan daar heel stil en afgelegen zijn. Het is wel een stukje lopen, maar het is de moeite waard om daar tijdens een zonsondergang te zijn. Als je geluk hebt zie je daar dan zeehonden boven komen en dicht bij het strand zwemmen. Dat is uniek voor deze omgeving. Maar ga er niet zwemmen, want er is vaak een gevaarlijke stroming!

Strandpost
Tijdens het strandseizoen is de post van de reddingsbrigade in de maanden mei, juni en september in de weekenden en bij mooie weer open tussen 9.30 uur en 17.30 uur. In de maanden juli en augustus is de post 7 dagen in de week geopend.

Bij vragen kun je de reddingsbrigade bereiken onder tel 0181-401958
Bel in noodgevallen 112

 

Nog meer inspiratie?