Historisch wandelen in Rockanje aan Zee

| Saskia Meesters

Op een heerlijke zonovergoten zondagmiddag zijn wij op stap geweest met een gids, die een historische rondleiding gaf in het stranddorp Rockanje. Het dorp heeft een geschiedenis die teruggaat tot ongeveer het jaar 1220. Dat blijkt uit een aantal documenten waarin Rockanje (Rockangen) toen voor het eerst genoemd werd. In het jaar 2020 bestaat Rockanje dan ook 800 jaar!

Badplaats
We lopen vanaf het Dorpsplein dat heel vroeger in de oorspronkelijke polder lag, naar de Nederlands Hervormde kerk, dat het oudste nog bestaande gebouw in Rockanje is. De kerk stamt uit het jaar 1389. Vlakbij de kerk staat de oude pastorie, het militair hospitaal, het oude Raedthuys en ligt het oude dorpsplein met de pomp waar vroeger de paardenmarkt werd gehouden. Genoeg interessante gebouwen en plaatsen waar veel bijzondere verhalen over te vertellen zijn.

Wij vallen van de ene verbazing in de andere door allerlei weetjes die onze gids vertelt over het heden en verleden van de badplaats Rockanje Op Voorne-Putten. De allereerste badgasten arriveerden in 1889 om te komen genieten van het heerlijke duingebied, het strand en het bos. Meester Goudswaard, oprichter van de VVV, inspireerde de gasten om zich per tram naar Voorne te laten vervoeren en gebruik te maken van de nieuwe strandtentjes die verrezen op het badstrand. En om te verblijven op de nieuw aangelegde kampeerterreinen en pensions en bij de particuliere huisjes in het dorp.

Voornes Duin
Na een wandeling door het dorp, langs de bijzondere oude begraafplaats Maria Rust, komen we aan in de prachtige Voornse duinen. Hier horen wij dat bijna driekwart van alle vogelsoorten in Nederland in onze duinen broeden. En ook de helft van alle plantensoorten die in Nederland groeien en bloeien hierin te vinden zijn. Via het Jutterspad komen we aan op de blanke top der duinen met uitzicht op de Noordzee en krijgen we allerlei verhalen over onze zeehelden Witte de With en Michiel de Ruyter en over de zilvervloot te horen! We genieten van de prachtige natuur en snuiven de heerlijke zeelucht op.

Oude weg
Op de weg terug naar het dorp lopen we op de oudste weg van Rockanje “de Oudeweg” waar in het verleden opgravingen zijn geweest die van bijzondere historische waarde waren. Ik moet nog even denken aan het liedje over Rockanje van Gerard Cox “Rockanje, Rockanje, oh badplaats zonder franje, ik ben bezeten van je, van je duinen en je strand” toen we als afsluiting op een terrasje in het zonnetje zaten met thee en overheerlijke bonbons van de Taste of Chocolate. Gerard Cox heeft helemaal gelijk; dat in Rockanje het mooiste duingebied van Nederland ligt en dat je er heerlijk kunt ontspannen en wandelen. Luister het liedje er maar op na!