Gluren bij de buren

| Regien Borren

“Duik in de Zuid-Hollandse delta” stond boven de stand die OP Voorne-Putten deelde met Goeree-Overflakkee en De Hoekse Waard op de beurzen in Gent en Antwerpen en was een echte blikvanger. We trokken veel (Belgisch) publiek en promootten niet alleen ons gebied maar en passant ook dat van de buren.
Om die buren beter te leren kennen ga ik vandaag op de fiets een kijkje nemen op Goeree-Overflakkee.

Haringvlietdam
Eerst over de Haringvlietdam, de verbinding tussen onze twee eilanden. Onlangs hebben de sluizen tussen het Haringvliet en de Noordzee even op een kier gestaan zodat trekvissen zoals zalm en forel vanuit de zee in de delta kunnen komen. Of ze al in het Haringvliet gesignaleerd zijn weet ik niet, ik zie alleen de binnenhaven van Stellendam en dat is waar ik heen wil, want daar moet een vogelhut in aanbouw zijn in de vorm van een Ei.

Het ei
Ik fiets dwars door het haventerrein langs kotters uit Oudddorp, Goedereede en Stellendam die hier hun thuishaven hebben. Voorlopig nog geen ei te zien, maar helemaal aan het eind tegen het Haringvliet aan, staat een keet waarin werklui aan de koffie zitten. Zij wijzen me richting een provisorisch pad en inderdaad zie ik al snel een spectaculair Ei in wording boven de struikjes. Via een ‘tunnel’ kun je naar de vogeluitkijkpost lopen. Dat doe ik niet, want het is er veel te nat en ik wil ook de werkmannen niet voor de voet lopen. Ze zijn druk bezig het open karkas van latjes te bekleden met riet. In mei moet het ei af zijn en als goeie buur zal ik dat ook onder de aandacht brengen van de toeristen OP Voorne-Putten.

Flamingo's
Ik fiets verder, door Stellendam en langs de slikken van Flakkee. Ik passeer een bordje waarop staat dat je een rondje Goeree van zo’n 18 kilometer kunt fietsen. Mijn rondje gaat de andere kant op richting Herkingen. De fietspaadjes zijn afwisselend heel smal en dan weer breder, maar gaan steeds langs het water, het Grevelingenmeer. Vanaf Herkingen is het nog maar een klein stukje door de polder naar Battenoord, mijn tweede doel van vandaag.

Battenoord is een gehucht van niks, maar in de winter trekt het mensen van heinde en ver om flamingo’s te spotten. Ja echt, deze exotische vogels overwinteren hier in het Grevelingemeer. De enige keer dat ik flamingo’s in het wild zag was vanuit de trein tussen Kaapstad en Johannesburg en nu dus, hoop ik, hier in Battenoord. Vanaf een uitkijktoren aan het haventje zie ik ver weg in het water een roze, oranjeachtige vlek. Jammer dat ik mijn verrekijker niet meegenomen heb, maar ik zie een paar vogelaars met grote professionele kijkers en – wie niet vraagt die niet wint- ik mag door een de telescopen kijken en zie dan haarscherp de kolonie van zo’n dertig flamingo’s. Wat een fascinerend gezicht.

Over de dijk langs het water fiets ik terug naar Herkingen in de hoop de flamingo’s van dichterbij te zien. Ik klim zelfs over een hekje * en loop het weiland in naar de waterkant. De flamingo’s trekken zich niks aan van al die aandacht en zoeken onverstoord door naar voedsel.

De zon is inmiddels gaan schijnen en als ik terug naar huis fiets voelt het een beetje lenteachtig aan. Ik kan de verleiding niet weerstaan om ook even Middelharnis aan te doen, de ‘hoofdstad’ van Goeree-Overflakkee en koop bij een van de winkeltjes op d’n Diek een zonnig geel t-shirt.

Op de terugweg kom ik tot de conclusie dat Voorne-Putten het getroffen heeft met zijn buren!

*Noot van de redactie: Blijf achter de geplaatste hekken, zodat je de vogelpopulatie niet verstoort!