Fan van fietsen

| Martine Oudshoorn

Wielrennen is een sport die veel en graag wordt beoefend op Voorne-Putten. Hierover spreken we misschien wel de grootste fan van zowel het wielrennen als van Voorne-Putten, ex-profrenner Maarten den Bakker. Maarten is geboren en getogen op Voorne-Putten. Hij was professioneel wielrenner van 1990 tot 2009 en deed als profwielrenner negen keer mee aan de Tour de France, werd tweemaal Nederlands kampioen beroepsrennen en in 2003 op de individuele tijdrit. Maar trots is hij natuurlijk ‘vooral’ op zijn overwinning op de ‘Profronde van Oostvoorne’, want als je hier vandaan komt, mag dat uiteraard niet op je prestatielijst ontbreken. 

Het blijkt een groot genoegen te praten met Maarten die met veel enthousiasme vertelt over wielrennen op Voorne-Putten en die nog zeker vier of vijf keer per week zijn ‘het eiland rond’ fietst met zijn trainingsmaatjes. Zijn trainingsmaatjes komen hier ook uit de buurt en ze starten gezamenlijk in Zuidland. Onder zijn fietsmaatjes fietsen ook grote namen en talenten zoals Chantal Blaak, Fabio Jakobsen en Kevin Inkelaar voor. Dit zijn wielrenners die nu actief zijn in de wielersport en die na een intensieve ochtendtraining of wedstrijd nog wel een rondje eiland willen maken.  

Het eiland rond 
Fietsen op Voorne-Putten is zo mooi en gaat echt nooit vervelen,’ al moet Maarten zijn rondje Eiland toch inmiddels duizenden keren hebben gedaan.  

‘Het is fantastisch fietsen, de afwisseling van het prachtige duingebied, de polders maar ook het havengebied en zelfs de bedrijvigheid van de industrie gaat nooit vervelen. Maar het blijft ook boeien, door de verschillende seizoenen en met de juiste kleding kun je zowel in de zomer als de winter prima fietsen.’ Als boerenzoon uit Abbenbroek fietst hij dan ook graag door de polders die net als de rest veel afwisseling geven, want naast tuinbouw komt hier ook akkerbouw en agrarische veehouderij voor. 

‘In het zomerseizoen, als het wat drukker is op de fietspaden, is het voor een wielrenner juist weer fijn om door deze mooie polders te fietsen. Wil je een langere tocht maken dan is het mooi fietsen richting Zeeland over Goeree-Overflakkee en de Brouwersdam.’ 

Wielerrondes 
Dat wielrennen op Voorne-Putten zo geliefd is, blijkt ook uit de populaire wielerrondes die hier georganiseerd worden. Zo hoopt de Stichting Wielerronde Oostvoorne in 2022 de 41e Wielerronde van Oostvoorne te houden. Als 16 jarig jochie zag Maarten in 1985, Joop Zoetemelk de Wielerronde van Oostvoorne winnen. Deze Wielerronde is echt een begrip in de regio waar inwoners en wielrenners ieder jaar naar uitkijken. Maarten noemt de Wielerronde Oostvoorne, één grote reünie, niet alleen voor de renners en oud-renners maar ook voor de bezoekers langs de kant.  

‘Superleuk om eraan deel te nemen, mooi parcours, mooie sfeer en leuke organisatie,’ vertelt Maarten. Zelf heeft hij ook een paar keer op het podium mogen staan en met de prominentenkoers meegedaan. De Profronde weet altijd wel grote namen te strikken en vele profrenners zoals Mike Theunissen, Dylan van Baarle en Bauke Mollema hebben hier gewonnen. De grootste en prominentste blijft natuurlijk Joop Zoetemelk die diverse keren heeft deelgenomen, een keer gewonnen heeft, maar ook weleens het startsein heeft gegeven.  

Samen met Joop Zoetemelk tijdens Wielerronde van Abbenbroek.

Abbenbroek 
Na zijn wielercarrière is Maarten altijd bij de sport betrokken gebleven. Hij organiseert onder andere Wieler Clinics voor bedrijven en particulieren, verzorgt wielerkleding en accessoires en is verder nog betrokken bij diverse fietsevenementen. In Abbenbroek zit hij in het organiserend comité van de Wielerronde van Abbenbroek. Deze Wielerronde heeft geen profkoers, maar kent een hoop gezelligheid. Er zijn verschillende categorieën die gereden worden zoals de elite wedstrijd en de populaire koppeltijdrit. De koppeltijdrit fiets je samen met je maatje, dat zijn bijvoorbeeld opa met kleinkind, je kroegmaatje of ‘rondje eiland’ fietsmaat. Uit ervaring blijkt dat deelnemers opeens heel fanatiek kunnen worden zodra met een transponder je tijd wordt opgenomen. Het afgezette parcours van acht kilometer loopt door het dorp en door de polders dat je drie keer moet rijden. En na afloop kun je je verdriet of winst altijd nog even verwerken met dorpsgenoten met een hapje en drankje. Iedereen mag meedoen, je hoeft geen licentie te hebben bij de bond. Naast Abbenbroek kent ook Zuidland een jaarlijkse wielerronde.  

Een ‘fan van fietsen’ dat is Maarten en aan het einde van het gesprek liet hij vallen dat hij graag eens een Tour de Voorne-Putten zou willen organiseren. Wij kijken er al naar uit!