Duurzaam op Voorne-Putten

| Evelyne Gorter

Ontdek de duurzame parels op Voorne-Putten. Maak een tocht met de fluisterboten de IJsvogel en de Bernisse, die geruisloos over het water glijden.

Fluisterboten De IJsvogel en de Bernisse
Met fluisterboot De IJsvogel vaar je vanaf het historische gemaal De Leeuw van Putten in Spijkenisse naar de schitterende polders die de stad omringen. Langs het Mallebos en park Vogelenzang vaar je naar het grote open water van de Vierambachtenboezem. Om al het natuurschoon, en vooral de vogels, goed te kunnen bekijken worden er aan boord verrekijkers uitgedeeld. Een gids vertelt daarbij verhalen over de lokale geschiedenis en de natuur. Wie veel geluk heeft kan ook de ijsvogel tegenkomen. Vanaf parkeerplaats ‘Krekenhoek’ in Zuidland vertrekt de fluisterboot ‘De Bernisse’ voor rondvaar[1]ten door de ongerepte natuur en over het water, de Bernisse. De fluisterboot is elektrisch aangedreven en kan door de geringe diepgang door smalle kreken en sloten varen waar grotere rondvaartboten niet kunnen komen. De fluisterboot is het gehele jaar in de vaart en voorzien van een kachel.Op de zomerse dag dat wij meevaren staan de ramen lekker open, zodat we kunnen genieten van het vrije uitzicht en het een heerlijke vaartocht wordt. Het elektrisch aangedreven schip is dertien meter lang en drie meter breed en is van dubbelwandig aluminium gemaakt. De zonnepanelen op de ontvangstruimte leveren de stroom voor het schip. Tijdens de tocht, tussen de eilanden Voorne en Putten, ervaren we de rust van de Bernisse. De gids vertelt over de omgeving en wijst naar de bijzonder mooie natuur die we tegenkomen; de futen met jongen, schildpadden op boomstronken, bijzondere planten, rietkragen en beverburchten. We varen ook langs bungalowpark Zuytland Buiten, De Pannenkoekenbakker en de camperplaats met het mooie uitzicht over het natuur- en recreatiegebied.Er wordt verteld over de waterkwaliteit die zo goed is dat er veel vis zit, maar dat er ook veel planten in de Bernisse groeien. Dat is soms nadelig voor de schroef van De Fluisterboot en deze is dan ook voorzien van zogenaamde wiersnijders. Af en toe varen we even een stukje achteruit, waardoor het wier van de schroef gesneden wordt. Vanaf het water zien we de toren van het witte kerkje in Simonshaven. De gids vertelt ons alles over de geschiedenis van het dorp. Later komen we langs de inlaatsluis Bernisse waar het water van Het Spui de Bernisse binnen komt en waar je met een beetje geluk een visarend kunt spotten. Even later zien we de molen van Zuidland achter het hoge gras vandaan komen.

De gids vertelt enthousiast over de vele zwanen die hier in de winter op het water zwemmen; ‘Het lijkt hier dan wel een zwanenmeer.’ Maar ook over de speciale thematochten zoals ‘De vroege vogeltocht’, ‘De Bevertocht’ en ‘de dagtocht naar vestingstad Brielle’. Wil je zelf eens mee met één van de twee fluisterboten? Kijk dan op www.rondvaart.info