The big five

op safari op Voorne-Putten

Struinen door bossen en duinen. Oog in oog met een grote grazer of in stilte genieten en turen vanuit de vogelkijkhut, natuurlijk Voorne-Putten.

 

De zonnende zeehond

Neem je verrekijker mee om deze zonnende zeehond te spotten op bijvoorbeeld de zandplaten van de Slikken van Voorne! De zwemmende zeehond kun je ook zo maar tegenkomen tijdens een strandwandeling over de uitgestrekte stranden van Rockanje. Bij A seal in Stellendam kun je ze van heel dichtbij bekijken want hier worden zieke of jonge zeehonden wezen opgevangen om aan te sterken.https://www.opvoorneputten.nl/zien-en-doen/strand-en-natuur/

gew.zeehond strand - Westvoorne - Voorne-Putten
Lepelaar- en Reeën Safari - westvoorne - Voorne-Putten

De lepelende lepelaar

De lepelaar is een vaste bezoeker van het duinmeer Quackjeswater bij Hellevoetsluis. Van februari tot september/ oktober staat deze prachtige witte vogel met zijn speciale lepelsnavel in het ondiepe water allemaal lekkere hapjes naar binnen te lepelen. Rond het duinmeer met uitkijkpunt kun je een mooie wandeling De Quackroute maken. Wandelend over de paden wisselen dikke oude eiken en meer open natuur zich af en je waant je soms in een oerbos waar je de tjiftjaf en zwartkop hoort zingen.

De grote grazers

In het Voornes Duin worden zogenaamde Grote Grazers als terreinbeheerders ingezet en zij dragen met het grazen bij aan de openheid en variatie in de natuur. Voor je het weet sta je oog in oog met een Schotse Hooglander, Galloway rund of Exmoor pony. Ze zijn mensvriendelijk maar wanneer je ze tegenkomt, houdt dan voldoende afstand en geef ze de ruimte om hun eigen weg te kiezen.

In het bezoekerscentrum Tennelaplas van het Zuid-Hollands-Landschap kunnen ze je alles vertellen over de dieren in het Voornes Duin en helpen ze je graag aan een mooie wandel- en fietsroute.

paarden - duinen van voorne - Voornes Duin - Westvoorne - Voorne-Putten
IJsvogel - vogel - natuur - Voorne-Putten - NM Wiepko LUbbers2

De vissende ijsvogel

De ijsvogel vind je overal bij meren en sloten waar hij een lekker visje kan vangen. Soms zie je dan alleen iets blauws voorbij flitsen als hij vanaf een tak het water in duikt. Fluisterboot de IJsvogel voert je door het mooie polderlandschap van Nissewaard waar dit kleine blauwe vogeltje regelmatig wordt gezien. Stichting Fluisterboot laat je binnenkort ook ‘de Bernisse beleven’ waarbij een gids vertelt over het landschap en bijzondere natuurgebied De Bernisse.

De verlegen ree

Er leven heel veel reeën op Voorne-Putten, in het Voornes Duin, het Mildenburgbos in Oostvoorne en bij de Beningerslikken bij Zuidland zie je ze geregeld. Een beetje verlegen zijn ze wel en soms kom je wandelend misschien heel dichtbij maar ze verstoppen zich graag. Vroeg in de ochtend of in de avond als het gaat schemeren dan heb je de meeste kans om de prachtige dieren te zien.

Ree - het Mildenburgbos - Oostvoorne - Voorne-Putten