Duik in het verleden

Duik in het verleden

Ontmoet zeehelden, watergeuzen, koningen en gravinnen en dat gewoon thuis op je eigen bank. Op heel Voorne-Putten kom je ze tegen: Tromp, de Ruyter, Jacoba van Beijeren, Willem van Oranje, admiraal Lumey en Jan Blanken. Het eiland vertelt haar verhalen en onthult haar geheimen in de vele musea, kerken en monumenten. Nu niet te bezoeken maar we nemen je mee op een online avontuur.


brielle-opgravingen-(3)

Historisch beeldmateriaal

Lokale historie boeit veel mensen, het bekijken van oude foto’s van dorpsgezichten, huizen of personen roept vaak een nostalgisch gevoel op. Foto’s, oude documenten en kaarten bieden de mogelijkheid het verleden van bijvoorbeeld molens, kerken of families en te reconstrueren. Bezoek het streekarchief online en duik het digitale archief in om de geschiedenis van je omgeving te ontdekken.

Streekarchief Voorne-Putten
75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

Mensen uit oudere generaties vertellen soms makkelijker hun verhalen uit de Tweede Wereldoorlog aan de jongere generatie. De provincie Zuid-Holland vraagt aan kinderen om Zuid-Hollandse verhalen te verzamelen en hier een filmpje van maken, zodat ze nooit vergeten worden!

#verhalenomnooittevergeten
Historisch Museum Den Briel en oude stadhuis Brielle Koningsdag

Museumdeur op een kier

Ook het Historisch Museum Den Briel heeft zijn deuren moeten sluiten vanwege de Corona-maatregelen. Tijdens de sluiting houdt het museum de deur op een digitale kier; kijk hier alle verhalen en video’s terug van de medewerkers over een favoriete plek of object in één van de musea.

Museumdeur op een kier
Regien Borren

Autoroute “Als het water komt”

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken in grote delen van Zeeland, de Zuid-Hollandse Eilanden en in West Brabant de dijken door de combinatie van springvloed en noordwesterstorm. Meer dan 1800 mensen verdronken en 72000 werden geëvacueerd.
Op Voorne-Putten eiste het water 37 levens, waarvan 21 in Zuidland.

 

Lees het verhaal van Regien Borren
Bob Benschop - Streekarchief - Voorne-Putten

Beleef de geschiedenis met Bob

Bob Benschop is sinds 2003 als archivaris en historicus werkzaam bij het Streekarchief Voorne-Putten. Bob neemt je met verhalen mee in de geschiedenis van Voorne-Putten en laat je zien waar je deze stukjes geschiedenis terug kan vinden.

Bob Benschop
vrijheidsbos-water

Vrijheidsbos Brielle

Het Vrijheidsbos is een plek waar over vrijheid kan worden nagedacht, vrijheid wordt gekoesterd. Het bos bestaat uit 500 bomen die zijn geplant door mensen, allen met hun eigen verhaal. Een geboorte, een verlies, een jubileum, een verlangen naar vrijheid, afscheid van de basisschool –er waren redenen genoeg waarom kinderen en volwassenen een boom hebben geplant in het Brielse Vrijheidsbos.  Inmiddels is het Vrijheidsbos niet alleen een herinneringsbos maar ook een uniek speelbos geworden. Kinderen kunnen er ravotten en de prachtige natuur in het bos gedurende het hele jaar zien veranderen. Lees de vele verhalen van de bomen op de website.

Vrijheidsbos Brielle

Historie om te bezoeken

Zelf de geschiedenis op Voorne-Putten ontdekken? Houd je aan de regels van het RIVM, vermijd drukte en houd afstand! Alle musea zijn gesloten.


Op Voorne-Putten
  • Filters
Naar boven