We leerden via het geocachen wie de plaatselijke helden waren

| Arda riedijk

Schatzoeken. Je denkt misschien in de eerste instantie aan een kinderspel. Maar nee, met regelmaat komen er juist volwassenen speciaal naar Hellevoetsluis om schatten te zoeken: zogenaamde Geocaches. Échte schatten, verstopt door andere ‘cachers’, die elkaar via internet de GPS coördinaten van de schatten doorgeven en via soms lastige opdrachten leiden naar de antwoorden. De laatste tijd horen wij vaak van onze gasten dat er zoveel caches in Hellevoetsluis en op Voorne-Putten verborgen liggen. Daarom vonden wij het tijd om hier eens iets dieper in te duiken.

Geocachen is zeker niet hetzelfde als Pokémon Go. Geocachers zijn mensen die houden van wandelen, de natuur intrekken, steden bezoeken en ontdekken op een andere manier en met behoud en respect voor de omgeving. Mensen die houden van Geocachen, houden ook vaak van kamperen en de vrijheid om op deze manier de omgeving te verkennen. Als je inlogt op Geocaching.com, kun je inderdaad zien dat er in Hellevoetsluis en op Voorne-Putten veel caches met prachtige verhalen verborgen liggen.

Een cache is meestal een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”. Tegenwoordig kan dit ook een dusdanig kleine cache (nano-cache) zijn dat er alleen een logboek in zit. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden (bron: Wikipedia).


 

Lieve en Steve De Schepper uit Vlaanderen kampeerden in Februari een weekend op ‘t Weergors met hun camper en hondje en trokken de wandelschoenen aan om de Vestingstad Hellevoetsluis te verkennen met hun GPS in de hand. Zij deelden hun ervaringen en foto’s met ons.

“We leerden via het geocachen wie de plaatselijke helden waren, welke belangrijke maritieme functie de stad had en hoe groot de verscheidenheid was in het landschap. We leerden ook de pittoreske dorpskern van Nieuw-Hellevoet kennen, het weidse natuurgebied Quackgors en uiteraard ook de plaatselijke horeca :-). Wij hebben een middelgrote hond die ons overal vergezelt en het mag gezegd…hij mocht overal mee binnen (uiteraard is hij ook goed opgeleid zodat niemand er last van mag hebben). De hond heeft constant losgelopen, kon tevens zwemmen in de zee en op de camping was hij grote vriendjes met de jonge kat…de oudere rossige kat was iets minder op hem gesteld en liet dit met haar ogen ook merken waardoor onze vriend rustig afdroop.”


 

Ben je ook benieuwd geworden naar al die verborgen schatten op ons mooie eiland, maak een account aan op Geocaching.com. Wie weet vind je ook wel een schat op de camping!
Ben je op zoek naar een kampeerplaats of vakantiehuisje tijdens je Geocache avontuur, kijk dan eens op onze overnachten pagina.