Van achter naar Voorne

| Martine Oudshoorn

Wat een leuke titel is het eerste wat ik denk. Een boek over het eiland Voorne en een muzikale ode op de fiets over Voorne. Een leuk artikel in de lokale huis-aan-huis krant vertelt over dit boek wat binnenkort zal verschijnen en ik ben direct benieuwd en neem mijzelf voor om het nieuws en boek te volgen.

Als vervolgens op 12 mei jl. de voorstelling ‘Van achter naar Voorne’ wordt georganiseerd in het BREStheater in Brielle, ben ik er als eerste bij. ‘Een verrassende muzikale avond”, zo luidt de aankondiging; FolkCollectief Brielle brengt deze avond met hun muziek, liedteksten van Jan Biesheuvel en foto’s van Jan Engelblik, een ode aan ons mooie eiland Voorne.

Op deze avond wordt ook het boek “Van achter naar Voorne” met de daarbij behorende CD gepresenteerd, ik ben erg benieuwd.
De nagenoeg volle en vrolijke zaal, met als eregasten de burgemeester van Hellevoetsluis Milène Junius en burgemeester Gregor Rensen van Brielle, is er klaar voor.

En vrolijkheid is er, vooral gebracht door de bandleden van FolkCollectief Brielle, die geregeld het woord nemen om iets over een liedje te vertellen. Het is een mooie ode aan Voorne en de woorden poëtische lofzang zijn zeker ook op zijn plaats. Ierse folkmuziek blijkt ook uitstekend bij Voorne te passen en de band is top. De schrijver, Jan Biesheuvel, is geboren en getogen op Voorne en heeft mooie nostalgische teksten geschreven voor de muziek maar hij draagt ook een aantal gedichten voor die je uiteraard terugvindt in het boek. Burgemeester Rensen noemt het zelfs ‘smachtende teksten’ als hij het eerste exemplaar van het boek krijgt overhandigd.

De werkelijk prachtige foto’s van Jan Engelblik zijn tijdens de voorstelling op een groot scherm te zien en de fotograaf komt zelf nog even aan het woord. Want zulke mooie foto’s maak je niet zonder slag of stoot. ’s Nachts geregeld op pad en op een mistige ochtend in Simonshaven ontdekken dat je wel al je foto apparatuur bij je hebt maar helaas nog in je pyjama broek loopt.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bij deze wat tips!

De schrijver Jan Biesheuvel in levende en ontmoeten en het boek ‘Van achter naar Voorne’ kopen dat kan bij Boekhandel Hoofdstuk Eén, Nobelstraat 16, Brielle.

Foto: Jos Uitdenhaage