Theater op onverwachte plekken

| Eef Verbruggen

Brielle achter de voordeur heet het evenement dat we vandaag, op deze snikhete dag, bezoeken. Gelukkig zijn veel voorstellingen in de buitenlucht, in de schaduw of in één van de oude monumenten die de stad telt, met dikke muren die nu de koelte binnenhouden en de warmte buiten.
 

Drinklied
Wanneer we in het centrum aankomen staat de Markt, het centrale plein van Brielle, al behoorlijk vol met mensen. De klassiek geschoolde sopraan Graziella Frerichs opent het evenement door het tonen van haar zangkunsten vanaf het balkon van het hotel op de hoek. Haar stem galmt over het plein. Winkelende mensen blijven staan en fietsers stappen af. Zo hier en daar zie ik mensen geëmotioneerd raken, de muziek komt bij hen binnen. Graziella eindigt haar optreden met het drinklied  uit Traviata, omdat ze dit op deze warme dag wel geschikt vindt. De aanwezige mensen deinen mee op het ritme en zingen met de stukken die ze kennen mee.

Monet
Na de opening gaan we meteen naar het oude stadhuis, waar nu het historisch museum gevestigd is. Meerdere mensen volgen ons en het is dringen in de Cornelia van der Lindezaal waar toneelgroep Rijp en Groen gaat spelen. De toneelgroep speelt de grappige voorstelling “Tussen kunst en hebzucht” en begint met het bekende muziekje van “Tussen kunst en kitsch”. Er komt een mevrouw in de uitzending met een Boeddhabeeldje dat ze van haar man kreeg omdat ze dertig kilo afgevallen was, er komt een mooi houtenbeeld voorbij dat om het nachtkastje van de eigenaar staat. Het is beide niets waard. Dan komt er een ‘echte’ Monet voorbij. Het schilderij is wel erg vies en wanneer de taxateur het probeert schoon te maken blijkt de verf nog nat. Daarna komt er een bouwvakker met een vaasje,….misschien wel een heel bijzonder en duur geval. De Chinese kunstkenner wil zien of er een merkteken aan de binnenkant van het vaasje staat, want als dat het geval is, …dan is het een hele speciale. De bouwvakker wil ook graag weten of het vaasje iets waard is en helpt mee door het vaasje kapot te slaan, want zo zie je toch veel sneller of het wat is. En ja hoor wat blijkt; …het is een echte!

Talenten
We lopen door de winkelstaat en zien onder andere bij de boekhandel Folkclub Brielle een mooi liedje over Voorne ten gehore brengen. “Hier hoor ik thuis op mijn Voorne,” klinkt het. Daarna draagt de eigenaar van de boekhandel een gedicht voor. Bij het restaurant de Hooghcamer staan er muzikanten in de schaduw van het terras te spelen, in een galerie speelt een meisje op haar gitaar een nummer van Amy Winehouse en op het Wellerondom staat een duo Cabareteske liedjes te spelen. De middag wordt in de Vischstraat afgesloten met een miniconcert van de in Brielle wonende zanger Ger Vos.

Na het beleven van deze middag snappen wij de naam Brielle achter de Voordeur niet helemaal, de meeste optredens waren helemaal niet achter de voordeur, maar in de openlucht in de schaduw of op een balkon. Dat snappen we dan weer wel, want deze talenten zijn veel te groot voor achter de voordeur!