Quackstrand en nauwe korfslak

| Ted C.J. Sluijter

Kleine diertjes kunnen je soms aardig in de weg zitten. Mieren onder de tegels van je terras, teken op je hond of jezelf, muggen die je ’s zomers uit de slaap houden. Ook bij projecten in de buitenlucht kom je soms dieren tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. Dieren van nauwelijks twee millimeter en die nog beschermd zijn ook! Tijd om in actie te komen en daar mocht ik aan meedoen!

Project Quackstrand
Het Quackstrand, in de oksel van de Haringvlietsluizen, krijgt een zoals dat mooi wordt genoemd ‘kwaliteitsimpuls’. Een groter strand, een boulevard, een nieuwe steiger en trailerhelling. En ook voor de natuur en natuurliefhebber verandert er wat. Een flink aantal organisaties werkt daar samen aan.

Nauwe korfslag
Een ander onderdeel van het project is de aanleg van een degelijk (bevoorradings)pad vanaf de parkeerplaats naar de Shamrock Inn. Dit pad, gereed in de loop van 2020, wordt dan ook een fietsverbinding met de duinweg. Echter, voor de aanleg van dit pad moet een klein stukje duindoornstruweel worden vergraven. En juist in dit struweel zit de onooglijk kleine nauwe korfslak. Beschermd en wel.

Nieuw leefgebied
Op een andere locatie, het voormalige parkeerterreintje aan de duinweg, is een nieuw leefgebied gemaakt voor de slak. Maar ja…..dat is dik 100meter kruipen voor die liliputters…en vooral: hoe krijg je ze dat aan het verstand gepeuterd dat ze aan de wandel moeten….?

Verplaatsen
Besloten is om de slakjes met leefomgeving en al te verplaatsen. Ze leven in de strooisellaag onder struiken en bomen. Met een ploegje projectmedewerkers en vrijwilligers is daarom een flink deel van de strooisellaag verzameld in emmers. De inhoud van die pakweg 150 emmers is vervolgens naar het nieuwe leefgebied gebracht en daar uitgestrooid. Mooi zo’n samenwerking!