Op safari in de Voornse Duinen

| Martine Oudshoorn

Wat heeft safari nu met het Voornes Duin te maken zal je denken? In de ogen van onze 11-jarige dochter was het toch echt net Afrika en ja met een beetje fantasie… Op een na zomerse middag besloten wij een sportief uitstapje te maken met onze teckel in het Voornes Duin vanaf de parkeerplaats Waterbos.

Familie uitje
De teckel heeft uiteraard altijd wel zin in een uitje, dochterlief was lekker gemaakt met de mogelijkheid dat we zeehonden konden spotten op het strand. En manlief met het feit dat er nog bunkers te zien waren die zelfs in de zee boven het water steken. Het weer zat ook mee want het was een prachtige nazomer dag en windstil. Vanaf de parkeerplaats kun je, zoals op het informatiebord aangeeft, twee verschillende routes lopen van 4,5 of 7 km. Groen gemarkeerd. Allebei afwisselende wandelingen langs duinvalleien, duinbos en kleine duinmeertjes. Wij besloten echter onze neus te volgen en Pokemon Go op de telefoon van onze dochter die aangaf dat de zee nu echt dichtbij was en Onix ook (maar dat terzijde). Onderweg bekruipt gelijk het gevoel, waarom wandelen we hier niet vaker want wat is het hier mooi. En zeg nu zelf, lijkt deze boom niet zo van de Afrikaanse steppe te komen? Ondertussen waren we nu vlakbij de duinovergang beland richting strand maar… midden op het pad lag ‘loslopende wild’. Oftewel een herkauwende Schotse Hooglander blokkeerde de doorgang en volgens het informatiebord moesten we minstens 25 meter afstand houden. Wat nu….?! Familieberaad (teckel werd buitengesloten) en na goed overleg besloten wij niet van het pad af te wijken en zo misschien wel vogels te storen, maar het wild te trotseren en er met een boooog langs heen te lopen. Helemaal geen grote horens, toch?! En onze teckelpup was tenslotte ook niet bang.

Foto: Nicole van der Kuil 

De zee
Vervolgens moesten we even door het rulle zand ploegen en daar kwamen we op het strand. Want weer of geen weer de zee blijft mij altijd boeien. Nu hadden wij deze keer wel heel veel geluk en bijgaande foto’s zeggen genoeg. Door het prachtige windstille weer, leek de horizon te verdwijnen.
De teckel kon heerlijk even zwemmen en wij pootje baden. Ik weet als je hiervandaan richting het Noorden loopt, kan je inderdaad de bunkers zien in zee en met een goede verrekijker de zeehonden zien liggen op de Westplaat.

Wij besloten weer terug te lopen maar voor de geoefende wandelaar is het eigenlijk een stukje van niks over het strand. Op de terugweg verbaasden wij ons nog even op de mooie dauwdruppels die midden op de dag nog op de bladeren te zien waren.
Meer informatie vind je op de website van Natuurmonumenten.
De hond aan de lijn houden! Blijf op de paden om vogels en andere diersoorten niet te verstoren. En als je de Schotse Hooglanders met rust laat dan herkauwen ze gewoon rustig verder.