Fietsroute Voorne & Verdedigen

| Martine Oudshoorn

Thema fietsroute Voorne & Verdedigen (startpunt 23 – 43 km). 

In deze bijzondere (Corona)tijd fiets ik van knooppunt naar knooppunt en over de vele dijken die het eiland Voorne-Putten rijk is.

Verdedigen
De route geeft interessante afstappers aan, met allen het thema verdedigen. Dan moet je denken aan bunkers uit de Tweede wereldoorlog tot aan de monumenten die herinneren aan de Spaanse bezetting gedurende de 80-jarige oorlog.

Maar Voorne-Putten moet zich ook verdedigen tegen het wassende water en bleef niet geheel gespaard tijdens de watersnoodramp van 1953. Nu ik zelf de fietsroute nog eens afleg, moet ik uiteraard bij verdedigen ook denken aan de huidige verdediging tegen Corona en aan de droogte in deze periode. Fietsend door de polder moet ik soms letterlijk de sproeiers van de boeren ontwijken, want die zijn er volop. Maar ook de koeien, schapen, paarden doen hun best om nog een mals stukje gras te vinden. 

Voorne
Tussen knooppunt 23 en 19 waar ik enigszins puzzelend fiets, kom je langs een begraafplaats aan de Smitsweg in Nieuw-Hellevoet. Hier ligt een onbekende vlieger van de Royal Canadian Air Force uit de Tweede Wereldoorlog begraven.  Fiets hier sowieso even op je gemak, want Nieuw-Hellevoet geeft je een dorps nostalgisch gevoel met de mooie Kerk aan de Ring.

In vestingstad Brielle kun je natuurlijk even afstappen voor een versnapering of een bezoek aan het Historische Museum Den Briel. Hierna gaat de route langs het verkoelende Brielse Meer en de prachtige natuur van het Voornse Duin bij Oostvoorne. Via het kleine dorpje Tinte fiets je vervolgens weer door de polders met mooie boerderijen en landelijk vergezichten. Het laatste stuk vanaf knooppunt 15 is werkelijk heerlijk fietsen en leidt via het Gorzenpad langs het natuurgebied Quackgors aan het Haringvliet.

Themaroutes
Als je denkt, ik heb nu alle dijken wel gefietst op Voorne-Putten dan heb je het mis. Wat dacht je van de themaroute Dijken & Sluizen of Molen & Malen. Allemaal themaroutes langs de fietsknooppunten met leuke afstappers en interessante wetenswaardigheden.